Hvor forsvinner fettet?

Selv om vi liker å skyve det til side i julen, vil det atter en gang bli fokus på vektnedgang i januar. Slik går det år etter år. Men hvor blir den overflødige vekten av når vi mister den? Svaret som gis av en ny forskningsartikkel kommer kanskje til å overraske deg.

Fettet ut med pusten

Ifølge forskere fra University of New South Wales i Australia, blir faktisk mesteparten av den tapte vekten pustet ut som karbondiosid, CO2. Artikkelen deres er publisert i juleutgaven av BMJ.

Pust ut fettet
Foto: Shutterstock.com

Prof. Andrew Brown og Ruben Meerman rapporterer om en utbredt misforståelse om hvordan vekten tapes. Leger, ernæringsfysiologer og personlige trenere som ble spurt hadde vanligvis den feilaktige troen om at fett omdannes til energi eller varme , noe som bryter loven om massens bevaring, skriver de.

Andre igjen mente at fett skilles ut med avføringen eller ble omdannet til muskler. Forskerne så seg nødt til å illustrere hvordan vi i virkeligheten går ned i vekt.

Overskudd av karbohydrater og protein omdannes i kroppen til en type fett som kalles triglyserider. Når folk prøver å gå ned i vekt, er det disse triglyseridene man forsøker å forbrenne, samtidig som man ønsker å beholde sin fettfrie masse intakt, forklarer forfatterne.

Triglyserider består av atomene karbon, hydrogen og oksygen. For å gå ned i vekt må triglyseridmolekylene brytes ned gjennom oksidasjon, en prosess som bryter bindingene mellom disse atomene.

Forskerne ønsket å finne ut hvor atomene tok veien ut av kroppen

Forskerne fant at av 10 kilo fett som ble oksidert, ble 8,4 kg konvertert og utskilt som karbondioksid (CO2) via lungene og 1,6 kg ble til vann (H20).

For at 10 kg menneskelig fett skal oksideres, beregnet forskerne at man må puste inn 29 kg oksygen.  Av dette produserte oksidasjonen samlet sett 28 kg CO2 og 11 kg H20.

«Ingenting av denne biokjemien er ny», sier forfatterne, «men av ukjente grunner synes det som om ingen har tenkt på å utføre disse beregningene før. Mengdene gir fullstendig mening, men vi ble allikevel overrasket av tallene som kom frem.»

Lungene størst betydning

Resultatene tyder på at lungene er hovedekskretorisk organ for vekttap, hvor vannet som blir produsert av oksidasjonen forlater kroppen gjennom urin, avføring, pust og andre kroppsvæsker.

I gjennomsnitt vil en person som veier 70 kg puste rundt 200 ml CO2 i minuttet. Totalt 17 280 åndedrag i løpet av dagen vil kvitte seg med minst 200 g karbon, med omtrent en tredjedel av dette vekttapet som oppstår under 8 timer søvn.

Ingen hokus pokus

Karbon som tapes gjennom utpust blir bare erstattet gjennom forbruk av mat og drikkevarer og forskerne sier at, «For å holde vekten borte kreves det bare at du spiser mindre enn du har pustet ut.»

Mengden tapt karbon kan økes med trening. Ved å erstatte en times hvile/søvn med moderat trening som jogging, blir den metabolske raten (forbrenningen) syvdoblet, noe som fjerner ytterligere 40 g karbon fra kroppen og øker det daglige totale tapet med rundt 20% til 240 g.

Ta deg en treningstur i julen. Foto: Shutterstock.com
Ta deg en treningstur i julen. Foto: Shutterstock.com

Men dette kan lett bli kompensert for med usunn spising. En enkelt 100 g muffin, gir for eksempel rundt 20 % av en gjennomsnittlig persons totale daglige energibehov. «Fysisk aktivitet som en strategi for vekttap blir derfor lett foliert av relativt små mengder med overflødig mat,» skriver forfatterne. Løsningen blir derfor den tradisjonelle «spis mindre, beveg deg mer.»

Spis mindre, beveg deg mer

Selv om funnene fra forskningen kan endre forståelsen av vekttap, bør strategier for å miste vekt forbli uendret. Å spise litt mindre og bevege seg mer er fortsatt løsningen for en bedre helse, lavere vekt og strammere kropp.

Og husk da, at det du gjør mellom nyttår og jul, er langt viktigere enn det du gjør mellom jul og nyttår!

Kilde

Meerman R, Brown AJ. When somebody loses weight, where does the fat og? BMJ. 2014 Dec 16;349:g7257.

Legg inn en kommentar