14. november diabetes

Frokost mot diabetes

I dag kan det hende du blir blendet av bygninger badet i blått lys. Den internasjonale diabetesfargen er nemlig blå og FNs internasjonale diabetesdag markeres på denne måten rundt om i verden. Fokus i år handler om sunn frokost.

Verdens diabetesdag markeres hvert år den 14. november og ble opprettet allerede i 1991, av den Internasjonale Diabetes Føderasjonen (IDF) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Verdens diabetes dag

Selve dagen er en markering av fødselsdagen til Frederick Banting, som sammen med Charles Best hadde ideen som førte til oppdagelsen av insulin i 1921.

I 2007 ble verdens diabetesdag en offisiell FN-dag. 

Diabetes – en global pandemi

Pr 2013 lever 382 millioner mennesker med diabetes verden over. Innen 2035 er tallet forventet å stige med hele 55 % til 592 millioner. Dette er å regne som en global pandemi og det er først og fremst type 2 diabetes som øker som følge av livsstilen vår.

Hvorfor internasjonal diabetesdag?

Verdens diabetesdag ble opprettet som svar på den økende bekymringen for helsetrusselen diabetes nå utgjør. Med kampanjen ønsker man å bevisstgjøre om diabetes og engasjere millioner av mennesker verden rundt gjennom ulike fokustemaer.

Selv om markeringen av diabetesdagen er 14. november, er meningen at fokuset rundt diabetes og helse skal gå gjennom hele året.

Hvert år velges et nytt tema og for året 2014 er det fokus på viktigheten av en god start på dagen med en sunn frokost. En sunn frokost kan være med på å forebygge diabetes type 2 og komplikasjoner som kan følge med alle typer diabetes.

Spis frokost som en konge og forebygg diabetes.

Symptomer på diabetes

  • Hyppig urinering
  • Tørste
  • Vekttap
  • Trøtt og sliten
  • Kløe i skrittet

Symptomene er mer uttalt og akutte ved diabetes type 1 enn ved type 2. Ved type 2 diabetes har man kanskje vage symptomer som kommer gradvis.

Ta diabetes seriøst

Fordi man med diabetes type 2 ofte ikke har så uttalte symptomer er det lett å tenke at det ikke er så farlig. Men hvis du ikke tar hensyn til diabetesen din, kan det faktisk bli veldig alvorlig. Komplikasjoner som hjerte- og karsykdom, blindhet, nyresvikt eller amputasjon av bein er absolutt ikke noe å kimse av.

Mål blodsukkeret

blodsukkermåling
Illustrasjonsfoto: det er smart å måle blodsukkeret sitt jevnlig når man har diabetes. (Shutterstock.com)

Har du diabetes er det derfor viktig at du er nøye med å måle blodsukkeret ditt ofte. På den måten har du bedre kontroll med blodsukkeret og kan unngå mat du ser gir store utslag på målingene. Da blir det plutselig mye enklere å styre unna senkomplikasjoner også. Nettopp fordi du tar hensyn til deg selv og din diabetes.

Er du redd du er i faresonen for å utvikle diabetes?

Her kan du sjekke hvor stor eller liten risiko du har for å utvikle diabetes type 2 de neste 10 årene.

Kilder

International Diabetes Federation

Diabetesforbundet

 

 

Legg inn en kommentar