Nå som våren har kommet er det sikkert mange som har begynt å plante ut blomster i bed og urner. Hva med å plante noen du kan bruke i maten? Flere blomster er spiselige og kan live opp en ellers fargeløs rett.
Dyrk dine egne spiselige planter
Jeg har tidligere skrevet om krydderurter som kan løfte maten til nye høyder, men visste du at du kunne spise enkelte blomster også? Blomster er vakre å se på og kan tilføre det lille ekstra til salaten, på kaka eller for eksempel til osten. Noen kan du spise hele, mens andre kan du spise kronbladene av. Husk at planter gjerne sprøytes, så det beste er å dyrke dine egne spiselige planter, ellers må du forsikre deg om at de er usprøytet og merket med «spiselig» fra plantesenteret.
15 spiselige blomster
Det finnes mange spiselige blomster der ute. Her får du vite litt om 15 av dem.
Agurkurt
Botanisk navn: Borago officinalis
Engelsk navn: Borage

Som navnet sier, smaker denne noe agurk. Både blomster og unge blader kan brukes i salater. Blomstene er fine å bruke til pynt på kaker og desserter. Eller du kan fryse blomstene inn i isbiter.
Anisisop
Botanisk navn: Agastache anisata og A. foeniculum
Engelsk navn: Anise hyssop

Blomster og blader har et hint av anissmak (lakris) og kan benyttes for eksempel i kaker og krem. Bladene er fine å trekke til te.
Blomkarse
Botanisk navn: Tropaeolum majus og T. minus
Engelsk navn: Nasturtium

Blomster og blader har en pepperaktig smak som minner om karse. Bruk dem gjerne i salater.
Dagfiol
Botanisk navn: Hesperis matronalis
Engelsk navn: Sweet Rocket

Blomstene tar seg godt ut i salater og desserter. Dagfiolen passer dessuten utmerket til kyllingretter og enkelte fiskeretter.
Daglilje
Botanisk navn: Hemerocallis
Engelsk navn: Daylily

Blomstene passer i supper, salater og wok.
OBS! Må ikke forveksles med liljer (Lilium), som er giftige.
Flittiglise
Botanisk navn: Impatiens walleriana
Engelsk navn: Busy Lizzie

Flittiglise kommer i mange farger og er vakre i salater. Pynt også kalde drikker med blomstene.
Gladiol
Botanisk navn: Gladiolus
Engelsk navn: Gladiolus

Blomstene smaker ganske likt som salat. Lager du en salat av gladiolblomster i ulike farger vil det glede ethvert øye. Eller fyll blomstene med is og server som dessert.
Hestemynte
Botanisk navn: Monarda didyma
Engelsk navn: Monarda/Bergamot

Bladene kan trekkes til te. Kronbladene kan brukes i salater, grønnsaksretter, pasta og fiskeretter.
Kornblomst
Botanisk navn: Centaurea cyanus
Engelsk navn: Cornflower, bachelor’s button

Disse blomstene lukter ingenting, men har en søt til krydret smak. Dryss de blå kronbladene over salaten eller desserten. Lekkert! Prøv blomstene også til omelett eller pastaretter.
Lavendel
Botanisk navn: Lavandula
Engelsk navn: Lavender

Lavendel finnes i mange sorter og alle kan spises. Kan brukes i blant annet kaker, is, krem, desserter og drikke. Lavendel smaker visstnok også godt i viltretter. Da blomsten har en ganske kraftig parfymert smak, rådes det til å bruke den med måte.
Nellik
Botanisk navn: Dianthus amurensis, D. barbatus, D. caryophyllus, D. chinensis, D. deltoides, D. plumarius og D. superbus.
Engelsk navn: Carnation

Nellik kommer i mange varianter og brukes som krydder og dekorasjon av bakverk og desserter. Prøv den også i punchbollen eller i suppen.
Ringblomst
Botanisk navn: Calendula officinalis
Engelsk navn: Pot marigold

Bruk kronbladene til å drysse over salaten. Disser blomstene setter farge, så kok de gjerne sammen med ris hvis du ønsker et mer fargerikt utseende på middagen.
Rose
Botanisk navn: Rosa
Engelsk navn: Rose

Alle roser kan spises. Kronbladene har en delikat smak og kan brukes ferske i kalde drikker og gele eller tørkede som trekkes til te. Friske eller kandiserte kronblader er dekorativt til kaken.
Stemorsblomst og andre fioler
Botanisk navn: Viola cornuta, V. hybrid, V. tricolor, V. x williamsiana, V. odorata og V. x wittrockiana
Engelsk navn: Viola

Blomstene smaker litt som salat og er dekorative i salater eller som kakepynt. De er fine å fryse inn i isbiter. Hele blomsterhodet kan spises.
Syrin
Botanisk navn: Syringa vulgaris
Engelsk navn: Lilac

Da jeg var liten pleide jeg å suge saften ut av syrinblomstene. Du kan også bruke blomstene i yoghurt, kremost, is, som pynt på kaka eller lag saft eller syltetøy av dem.
Noen tips på veien
- Husk at mange blomster er giftige. Spis derfor bare blomster du er helt trygg på.
- Spis kun planter som er organisk dyrket.
- Vask blomstene før bruk. Legg de gjerne i kaldt vann et par minutter før du skal bruke dem.
- For mye av det gode kan gi fordøyelsesbesvær, så ikke overdriv bruken.
- Fjern griffelen og stilken før du spiser blomsten. Dette gjelder ikke fiolfamilien.
- Vær obs på at enkelte pollenallergikere kan reagere på blomster.
- Bruk aldri giftige blomster som dekorasjon.
- Ikke spis blomster fra veikanten eller som er sprøytet.
Kilde
Thompson & Morgan – Edible flowers guide
Tusen takk! dette er spennende!