Sødmefylt brokkolisalat

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne brokkolisalaten smaker helt fantastisk og passer like godt alene eller som tilbehør til middag.

Takket være brokkolien er denne salaten en god kilde til vitamin C og B-vitaminet, folat. Majonesen bidrar med mye vitamin E og sunt umettet fett som er gunstig for hjertehelsen.

Både vitamin C og vitamin E virker som antioksidanter i kroppen og er viktige for immunforsvaret vårt, får sår til å gro raskere og forbedrer sirkulasjonen i kroppen. Folat er blant annet viktig for dannelsen av proteiner og for modningen av røde blodceller.

Les mer om oppskriften

Samosa

Ernæringsfysiologens kommentar

Samosa smaker fortreffelig og passer ypperlig som del av et tapasbord eller som hyggelig kosemat til helgen. Retten lages opprinnelig som en vegetarvariant, men her har jeg valgt å dele en oppskrift med kyllingkjøttdeig som etter min gane smaker nydelig! Du kan selvfølgelig ha akkurat det fyllet du selv ønsker. Her finnes det ingen begrensninger.

En porsjon av denne retten gir deg en stor dose protein samt et godt bidrag av vitamin A, E, B vitaminer, fosfor og selen.

Les mer om oppskriften

Kremet skogsoppsuppe

Ernæringsfysiologens kommentar

Har du vært ute og plukket sopp? Hva med en deilig soppsuppe til middag. Du kan bruke steinsopp, kantareller, piggsopp og trompetsopp etter hva du finner og hva du liker fra skogens matfat. Har du ikke sopp fra skogen kan du gjerne bruke aromasjampinjong fra butikken.

En kremet suppe er et godt valg for deg som har svelgeproblemer eller som sliter med å gå opp i vekt. Her får du mye energi i lite volum. Suppen er rik på vitamin A som er viktig for et godt syn, immunforsvar og slimhinnene i nese, hals, lunger og urinveier.

Les mer om oppskriften

Shephard pie

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassikeren kan fint spises et par dager og er så god at du kan servere den på fest.

Næringsmessig er det en proteinrik rett som gir litt av alle vitaminene og mineralene kroppen trenger. 1 porsjon dekker halve dagsbehovet for vitamin C og jern og bidrar med en fjerdedel av anbefalingene for kostfiber.

Les mer om oppskriften

Moussaka

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassiske greske retten er ikke vanskelig å lage, men den tar litt tid. Den kan med fordel lages i større kvanta, da den er fin og fryse. Da har du alltid en god middag på lager.

Moussaka inneholder masse protein og veldig mye fett, men sparsomt med karbohydrater. Retten gir et betydelig bidrag av kalsium, sink og vitamin A. Kalsium er som kjent viktig for skjelettet vårt, sink er blant annet viktig for immunforsvar og god sårtilheling og er sammen med vitamin A nødvendig for et godt syn.

Næringsinnholdet i retten er regnet ut fra at det er brukt vanlig kjøttdeig, lettmelk og 100 gram gulost.

Les mer om oppskriften

Biff Bourgogne

Ernæringsfysiologens kommentar

Denne klassiske franske gryta er proppet med proteiner og lav på karbohydrater og passer fint for deg som må begrense karbohydratinntaket. Trenger du ikke å tenke på karbohydratene kan du gjerne servere gryta med en grov hjemmelaget potetstappe.

Biff Bourgogne er rik på kalium som har blodtrykksenkende egenskaper. I tillegg gir den et godt bidrag til det daglige anbefalte inntaket av jern, sink, selen, magnesium, C- og B-vitaminer.

Obs! Potetmos er ikke iberegnet i næringsinnholdet.

Les mer om oppskriften